En slang från hjärtat ut till cellerna.

Det vi äter och dricker blir näring som följer med blodet ut i artärerna vidare till kapillärerna och tränger ut till vätskan som ligger runt cellerna. Cellerna tar upp näringen och spottar tillbaka skräp och gifter så kallade slaggprodukter. I denna vätska finns förbrukade proteiner, döda celler, bakterier och blåmärken = röda blodkroppar.
Slaggprodukterna = lymflasten ska ut via lymfsystemet, vårt reningsverk. Vätska och slagg som inte åker ut på en gång hamnar i bindväven som är kroppens ”soptipp”,  sopgubbarna hinner inte med att ta bort det vi stoppar i oss, och vet inte alltid hur det ska sorteras.
Då blir det volymökning, inflammatorisk reaktion och infektion och tillväxt av bakterier.

Det kan även bli förtätningar och så småningom fettväv och i värsta fall växer bindväv och hud ihop, det heter fibroser (det är det som gör ont vid beröring/massage). I denna förtätande vävnad fastnar ytterligare lymfvätska och hela systemet blir trögt – en ond cirkel har uppstått. Det är som att släppa ut diskvatten med en disksvamp kvar i avloppshålet, der rinner väldigt sakta. Skräpet irriterar och ”bygger” olika sjukdomar, (t.ex. förkylning, ledvärk, fibromyalgi, allergier mm) beroende på individens egna svag punkter.
Lymflast: det lymfsystemet transporterar bort.
Analys av lymflasten sker i lymfnoderna (ca 600st varav 200 i halsen) (lymfknutorna).
Om det finns t ex bakterier så larmas IMMUNSYSTEMET.
Får passera: Döda celler, proteiner, fett, överskottsvätska.
Kapslas in: Skräp som tatueringsfärg, asbests, glas mm.
Larm: Bakterier och virus.
Lymfvätskan ska tillbaka till blodet. Det sker vid nyckelbensgropen. Vätskan/blodet renas i lever, njurar och mjälte. Sen kissar du ut vätskan och slaggen.
Lymflasten tar sig ända från tårna till hjärtat via lymfsystemet. Man kan se lymfsystemet som ett vägnät. Det finns små vägar som bara tar lite lymfvätska och större vägar där det får plast mer lymfvätska. Det som är viktigt är att hålla alla avstängningar och vägarbeten (gamla slag, ärr och skador) borta, annars blir det kö och vi svullnar. Allt som stryper av skapar svullnad. En för hårt sittande BH, trosa (midja och ljumske), strumpa, ring, klocka eller byxa skapar alltså svullnad.
Lymfsystemet har ingen egen pump som hjärtat utan lymfbanorna är små lymfhjärtan som ska kram ihop sig så att vätskan puttas uppåt. Lymfsystemet jobbar ihop med vårt lugn och ro system.
Lymfsystemet jobbar sämre vid stress/chock. Stress kan vara konflikt i relationer, jobbiga besked (dödsfall, uppsägning, skilsmässa mm), ont om pengar, allergier och överkänslighet, mediciner, för hård träning.
Chock kan vara, jag krockade nästan, jag halkade och nästan slog mig, och skador som är verkliga.
Koppla av och njut då ökar funktionen på lymfsystemet.
Öka flödet. Tryckväxling aktiverar lymfhjärtana = rörelse, musklerna växlar mellan att vara spända och avslappnade, lymfmassage och stödstrumpor. Rätt strumpor har enorm betydelse, det ska vara Stay-up eller strumpbyxa, knästrumpor gör med skada än nytta.

Egenvård.

Djupandning fungera som en vacumpump som skapar ett sug i lymfsystemet.
Gör 5st djupandningar (änglavingar) 5gånger om dagen för att starta cirkulationen. All lymfbehandling börjar med djupandning. Lymfsystemet tömmer sig i de stora venerna vid halsen, dra/putta i skinnet mot lymfstationerna, gropen vid nyckelbenen, armhålor, ljumske, mage, då sugs vätskan dit med självmassagen.
Det kan vara bra att ta lymfmassage 1 gång i veckan i början för att få fart på systemet, och när man uppnått bra resultat kan det räcka att gå var 4-5 vecka för underhåll och kontroll att allt fungerar som det ska.
Du kan göra självmassage och djupandningar, andas in djupt ända ner i magen så att magen blir stor, andas ut tryck ut luften med magen så att magen dras in, lägg gärna händerna på magen och tryck lite för att tömma ut all luft (böjda ben) för att öka flödet i lymfsystemet.
Med Lymfmassage, rörelse, stödstrumpor och förändring av kosten kan du påverka transporten av slaggprodukter. STOR STÄDA KROPPEN.
Rörelseövningar stimulerar lymfflödets motorik att arbeta mer effektivt samt löser upp muskelspänningar som kan stoppa lymfflödet.
Lätt rörelseträning = yoga, promenad, vattengympa, simma mm ökar flödet. Hård konditions och styrkepass kan hämma. Om du svullnar i benen, armar eller fingrar av den motion du gör är den för tillfället fel för dig. Att cirkla axlarna och djupandas och att böja och sträcka (pumpa) armar eller ben utan vikter ökar flödet i lymfsystemet.

Fortune Delight dricka (basisk) från Sunrider, sköljer ut slaggprodukter, vätska och fett, öppnar upp cellerna så att cellerna kan ta emot vätska och även släppa ifrån sig vätska. Har du svårt att dricka tillräckligt med vatten så är detta drickan för dig. Drick gärna 1-3 påsar/dag. Läs mer på www.totalbalans.se
Se film om Calli och Fortune Delight
Handla på https://sannas.me/


Suntrim och Slimcaps örtkapslar från Sunrider, löser upp gammalt fett i kroppen, löser upp fibroser, musklerna blir mjukare, viktminskning.
NuPlus örtbaserade näringstillskott, proteiner.
Läs mer på www.totalbalans.se
Handla på https://sannas.me/Manuellt lymfdrenage = lymfmassage = lymfflödesmassage, egenvård.
Egenvård = egenmassage, smörja in sig, torka sig med handduken i lymfflödets riktning, börja vid halsen, armarna, bålen, benen, torka hela tiden upp mot armhålan eller nyckelbensgrop, varje dag.
På bl.a. Lymfsalongen kan du boka tid för Egenvårdskurs.
Kolla med din massör för att boka Egenvårdskurs nära dig.

Djupandning, änglavingar 5st 5gånger per dag.

Stödstrumpor, kompressionsstrumpor klass1 räcker oftast, stumpor ska gå ända upp på låret så nära ljumsken som möjligt, (knästrumpor gör ofta mer skada än nytta). Använd lårstrumpa (Stayups) eller strumpbyxa, som sitter rätt. Det är bra att boka en strumputprovning hos en lymfmassör.
På bl.a. Lymfsalongen kan du boka tid för utprovning av strumpor. Kolla med din lymfmassör så att du får boka tid för utprovning.
Använd alltid strumpor på benen om du har svullnad på armarna. Att bara använda en strumpa på ödemarmen är som att vrida ur disktrasan i en hörnet.
Liten film om Stödstrumpor och kläder.

Rörelse utan pulshöjning gärna i kombination med djupandning, mjuka muskelrörelser, t.ex. klappa hunden/katten, simma, vattengympa, lugn yoga, yinyoga, lugna promenader, stavgång.
Solhälsningen på papper så du kan skriva ut.
Film med Solhälsning snäll yoga

LCHF – mat, bra kolhydrater = under 5gr kolhydrat/100gr vara, mycket fett, kokosfett och animaliskt och bra proteiner.
Lugn och ro, avslappning.

IR – bastu, infraröd värmebehandling, läs mer www.luxway.se. Finns ofta på skönhetssalonger, hotell, spa . Har du trögt lymfsystem, köp en IR-bastu så du kan basta varje dag hemma, eller ha en på jobbet till personalen.
Man behöver duscha efteråt. Boka tid för IR-bastu kan du bl.a. göra på Lymfsalongen.
IR – matta/madrass, är väldigt bra, kostar inte så mycket och tar ingen plats.

Chi-massager  se film

LPG – maskinellbehandling – dammsuger isär huden och bindväven, löser fibroser. Det är viktigt att sätta fart på lymfflödet före LPG behandling då denna maskin mer är lossa grepp än skapar flöde, gör änglavingar, lymfmassage vid nyckelbensgrop, hals och nacke för att få ett bättre resultat av behandlingen.

Lympha Press – maskin – kompressionspump, Det är viktigt att sätta fart på lymfflödet före Lympha Press behandling, gör änglavingar, lymfmassage vid nyckelbensgrop, hals och nacke. Denna maskin börjar tyvärr från fel håll på kroppen därför är det jätteviktigt att du själv öppnar lymfflödet i nyckelbensgrop och armhåla under hela behandlingen.

Hudvård, viktigt att hålla huden mjuk och smidig för att minska på ev. bakterier som kan belasta immunsystemet/lymfsystemet, smörj dig enligt egenvårdsschemat.

Lymftejpning – tejpa med Kinesiotape / elastisk sporttape t.ex.Leukotape K så att huden blir vågig i lymfriktningen.
Allt som på naturlig väg som gör att just du uppnår lugn och avslappning.